Recepty císařovny Sisi

15. května 2010 v 12:03 | Vnikuš |  zajímavosti
Dort císařovny Sisi

Návod k přípravě
4 větší vejce,300g cukru moučka,4lžíce horké vody,5lžiček jemě mleté kávy,250gpol.mouky,1 lžička práš.do pečiva.Tuk a strouhanka na pekáč.Čokoládová poleva.Náplň:4vejce, 150g.mouč.cukru, 2sáčky vanil.cukru,250g.másla,100g mletých ořechů.Žloutky s cukrem ušleháme,postupně přidáme horkou vodu,kávu,mouku s práškem a nakonec sníh.Pekáč vymastíme a vysypeme strouhankou těsto urovnáme a upečeme.Vychladlý plát rozřízneme na půlky.Jednu polovinu potřeme náplní a druhou přikryjeme povrch potřeme čokoládou.Příprava náplně:vejce s cukrem šleháme ve vodni lázni do zhoustnutí.Necháme vychladnout.Máslo utřeme do pěny a spojíme s krémem,nakonec vmícháme ořechy.Ještě jsem zapoměla,než koláč poleji čokoládou tak povrch potřu mírně marmeládou aby se čokoláda moc nevsákla.V receptu to psané nebylo ale po zkušenostech ,že se čokoláda vsákne a neni tak lesklá, jsem koláč začala mazat marmeládou nebo krémem.



Koláč císařovny Sisi

Přidat nový receptPoslat recept e-mailemVytisknout recept
Ingredience:
Těsto : 4 větší vejce, 300 g moučkového cukru, 4 lžíce horké vody, 5 vrchovatých lžiček jemně mleté zrnkové kávy, 250 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, tuk a strouhanka na plech s vyšším okrajem, čokoládová poleva
Náplň: 4 vejce, 150 g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry, 200 g másla, 100 g strouhaných vlašských ořechů
Postup přípravy: Těsto: žloutky s cukrem ušleháme, postupně přidáme horkou vodu, po lžičkách zašleháme kávu, mouku s práškem do pečiva a nakonec hustý sníh z bílků. Plech vymastíme, vysypeme strouhankou, těsto urovnáme a upečeme (horkovzdušná trouba cca 150-160 °C/20-25 minut). Vychladlý plát rozřízneme na 2 půlky, jednu polovinu potřeme náplní, druhou polovinou přikryjeme a povrch přelijeme čokoládovou polevou.
Náplň: vejce vyklepneme do misky, přidáme cukr a nad horkou vodní lázní šleháme šlehačem asi 5 minut, až směs zhoustne. Pak za občasného prošlehání necháme vychladit. Máslo utřeme do pěny, spojíme s krémem a nakonec vmícháme ořechy.

Poznámka: recept jsem vyčetla v kalendáři a přepsala jsem ho tak, jak byl, ale příště dám o hodně méně cukru... Je dost sladký a horké vody jsem také dala asi o tři lžíce více a přidala trochu rumu do těsta i do náplně, jinak je moc dobrý.


Použité suroviny receptu Dietní pečené žampiony cisařovny Sisi:

10 menších čerstvých žampionů  |  2 lžíce odtučněného tvarohu  |  3 lžičky rybízové marmelády  |  sůl  |  50 g mozzarelly  |  2 lžičky tuňaka  |  olivový olej  |  pepř

Postup přípravy receptu Dietní pečené žampiony cisařovny Sisi:

Očištěným žampionům opatrně vykroutíme nožky. Nožky nakrájíme na drobné kostičky a dáme do misky s drobně nakrájenou mozzarellou, tvarohem, tuňákem, marmeládou a olivovým olejem. Osolíme opepříme a celou směs umixujeme. Kloboučky žampionů peroutkou potřeme rostlinným olejem, ale opravdu velmi málo! Dále kloboučky naplníme umixovanou směsí až po okraj a naskládáme je do pečící misky. V dobře předehřáté troubě na nejvyšší teplotu pečeme do zlatova. Cca 10 minut.
Podáváme s knäckebrotem, Je to opravdu nové a výborné!



Brambory princezny Sisy

Ingredience

Postup přípravy receptu

Předehřejeme troubu na 210 °C. Nadrobno nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě.Vyšleháme je na kaši. Do žloutků přidáme šlehačku, nastrouhaný sýr a pepř. Směs promícháme. Z bílků ušleháme sníh a jemně je vmícháme k žloutkům se sýrem. Poté je spojíme s kaší.
Máme dvě možnosti jak vytvářet kroketky: 1.Směs naplníme do cukrářského zdobícího sáčku a vytváříme bochánky velké jako (např.větrník,nebo jiný tvar) na plech s pečícím papírem (pro slavnostnější pohoštění)
2. Směs nabíráme polévkovou lžcí a volně je dáváme na na plech s pečícím papírem (běžná příprava).
Pečeme 15-20 min. až budou bramborové bochánky zlatohnědé.

Císařský trhanec- " šmorn "
recept je určen pro 3 osob(y)
doba přípravy je cca 30 min.
Ingredience:
1/4 l mléka,špetka soli,5 vajec,hladká mouka nebo jemná krupice,,máslo,cukr
Příprava:
V mléce rozmícháme vejce,sůl a mouku nebo krupici podle potřeby,aby vzniklo těsto jako na palačinky.Na pánvi rozehřejeme máslo,nalijeme těsto a chvíli opékáme,pak pomocí dvou vidliček těsto roztrháme a opékáme dále ze všech stran.Upečené kousky musí mít kůrčičku.Sypeme cukrem.
Doporučená příloha:
jakýkoliv kompot

JABLEČNÝ KOLÁČ KRÁLOVNY SISI

Suroviny:
  • 200 g hladké mouky
  • 25 g hnědého cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky drceného nového koření
  • 85 g másla nebo margarinu
  • 3-4 lžíce vody
Na náplň:
  • 225 g hnědého cukru
  • 150 ml vody
  • 900 g jablek, oloupaná, bez jader, na plátky
  • 85 g másla nebo margarinu
  • 1 lžíce citrónové štávy
  • 1/2 lžičky citrónové kůry, nastrouhaná
  • 2 lžíce melasového nebo tmavého cukru (z prodejen zdravé výživy)

Postup přípravy:
Prosijeme směs mouku s cukrem,solí, práškem do pečiva a novým kořením do velké mísy, rozdrobíme s tukem (jako u křehkého těsta nebo drobenky - DDK) a přidáváme po lžících vodu až vypracujeme pevné, hladké těsto. Těsto pečlivě upravíme do tvaru koule a vložíme do chladničky asi jednu hodinu odpočinout.
Pro přípravu náplně na mírném ohni 175 g cukru ve vodě, až počkáme až se cukr rozpustí. Pak zahříváme o něco silněji až cukr získá hnědou barvu - zkaramelizuje. Ještě tekutý karamel pečlivě rozlijeme po dně koláčové formy (průměr 25 cm), vymazané tukem.
V jiném kastrůlku na mírném ohni restujeme ve zbytku tuku po dobu 2 - 3 minuty jablka nakrájená na úhledné měsíčky. Přidáme citrónovou šťávu a kůru, 50 g cukru a melasový cukr (nebo tmavý cukr)a mícháme dokud to není vše rozpuštěné. Jablka pak navrstvíme na dno formy pokryté karamelem. Na pomoučeném válu rozválečkujeme již odleželé těsto na placku nebo plát, která je asi o 1 cm větší než je okraj formy. Rozválené těsto přeneseme na válečku nad formu, položíme nahoru a přikryjeme jablečnou náplň. Těsto mírně zatlačíme dolů vidličkou. Pečeme při 190°C (plyn na stupni 5) po dobu 30 - 35 minut, až je těsto pěkně zlatavé a křehké. Upečený koláč ponecháme 5 - 10 minut odležet, pak na formu položíme talíř a vše obrátíme, aby koláče vypadlo z formy na talíř. Je to nutno udělat rychle a možná i nad výlevkou, . . . no pro jistotu. Nakrájené porce koláče podáváme teplé i studené, zalité ušlehanou šlehačkou.

Trhanec, "Kaiserschmarrn" - aneb císařova pochoutka

3 lžíce zakysané smetany
1 dcl mléka
4 vejce
4 cl rumu
1 lžíce rozinek
špetka soli
2 lžíce másla
moučkový cukr
brusinky
3 lžíce cukru

Do mléka vsypeme mouku, přidáme vejce, kysanou smetanu, cukr, sůl, rozinky v rumu a vše lehce promícháme. Potom rozehřejeme na pánvi máslo a nalejeme na ni těsto, přikryjeme pokličkou a oheň snížíme na minimum. Asi po pěti minutách obrátíme a opékáme druhou stranu dvě až tři minuty. Těsto na pánvi natrháme, posypeme brusinkami a cukrem.


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama